Uyku problemi, ömrüm boyunca en fazla sıkıntısını çektiğim rahatsızlık oldu. Bir gün değil, bir hafta değil,.. Çok sıkıntısını çektim.
Tüm gün boyunca uykum oluyordu. Özellikle akşam üstleri çok yoğun şekilde uykum oluyordu. Fakat saat ilerlediği zaman birden tüm gün uyuklayan adam kayboluyor, baykuşa dönüşüyordum. Saatler ilerliyor, ilerliyor,.. Uyku yok. Uyuyamıyorum.
Uyku problemi yüzünden o kadar çok film seyrettim ki. Fakat bazen filmlerde kopukluk oluyordu. Yani uykuya dalıyor, tekrar uyanıyordum. Hadi kalk biraz dolaş, tekrar bir uyku denemesi.
Saçma sapan şeyleri kafama takıyor. Normalde ciddiye bile alınmayacak şeylere çözüm bulmaya çalışıyordum. Sonra bir bakıyordum düşünmeye başladığım konudan tamamen uzak bir yerdeyim.
Saat ilerledikçe iyice daralıyor, ertesi günü nasıl geçireceğimi düşünerek strese giriyordum. Bazen de yapacak bir şey yok deyip -ki bu nadir oluyordu- uykusuzluğa teslim oluyordum.
İnsan uykusuzluk çekerken aslında hiç uyuyamıyor ve uyanık duramıyor.
Fight Club
Ertesi gün oluyor. Kendi derdim yetmezmiş gibi “neyin var” diye soranlara cevap bulmaya çalış. Çünkü “şu saatte daha uyanıktım” dediğinizde nasihat faslı başlıyor. “Neden geç yatıyorsun, neden uyumuyorsun, olmaz böyle,..” En çok “ben yastığa başımı koyar koymaz uyurum” diyenlere kızıyordum.
Uyanıktım ama uyanık değildim. Konuşulanları anlamıyordum. Yaptığım şeye odaklanamıyordum. Tüm gün boyunca akşam olup da uyuyayım istiyordum. Ama gece olduğunda yine aynı senaryo. Uykusuz gecelerin sabahını bana sor!
Uykum gelsin diye yoğurt yiyordum, süt içiyordum,.. Hele ki içtiğim bitki çayları. Bir ara çok kahve içtiğim gibi teori ortaya atıldı. Günlerce ağzıma kahve sürmedim. Değişen hiçbir şey olmadı.
Uyku problemi yüzünden yaşadığım sıkıntılar buraya yazmakla bitmez. Uzatmayacağım.
Uyku Problemi İçin Çözüm Önerim
Önce tableti ya da telefonu yanıma alıyorum. Neredeyse repliklerini ezbere bildiğim bir filmi -Hababam Sınıfı ve Kapıcılar Kralı favorilerim- açıyorum. Seyretmiyorum, sadece dinliyorum. Sesi kısık olacak. Sonra şu nefes egzersizlerini yapıyorum.
• 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın
• 7 saniye boyunca nefesinizi tutun
• 8 saniyede tüm nefesinizi yavaşça dışarı verin
• Bu yöntemi 3 kez tekrarlayın
Bu yöntemi Harvard Üniversitesi’nden Dr. Andrew Weil bulmuş ve 4-7-8 Tekniği adını vermiş. Tekniğin en önemli kısmı nefesi tutmak. Bu sırada oksijen vücutta dolaşıyor ve rahatlamaya sebep oluyor. Bu esnada aklımızdaki şey nefesimizi vermek olduğu için kafamız da stresten uzaklaşıyor.
Bazen ilk yaptığımda olmuyor. Tekrar deniyorum. Uygulamaya başladığımdan beri uykuya dalmam en fazla 30 dk. sürdü. Uyku problemi yaşayan herkese tavsiye ederim.